„ŁAPY, ŁAPY, ZBIERAJ ŁAPY” - KONCESJONARIUSZ AUTOSTRADY A4 KATOWICE-KRAKÓW WESPRZE SCHRONISKA DLA ZWIERZĄT WSPÓLNIE Z UŻYTKOWNIKAMI AUTOMATYCZNYCH PŁATNOŚCI

22 09 2021 #Komunikaty prasowe

Każdy przejazd autostradą A4 Katowice-Kraków opłacony automatycznie do końca września powiększa kwotę, jaką Stalexport Autostrada Małopolska dofinansuje dwa schroniska dla bezdomnych zwierząt: w Katowicach i w Krakowie. Wystarczy, że kierowcy zarejestrują się na stronie www.automatycznaA4.pl. Zachęcają do tego popularni youtuberzy: Urbex History, PodróżoVanie oraz Kamil in Travel.

Kampania promująca akcję prowadzona jest pod hasłem „Łapy, łapy, zbieraj łapy”. Twórcy internetowi w materiałach wideo promują korzystanie z automatycznych płatności za przejazdy - tańszych i szybszych od płatności tradycyjnych, a teraz także wspierających bezdomne zwierzęta. Przejazdy koncesyjnym odcinkiem A4, które w ciągu ostatnich trzech miesięcy zostały bądź jeszcze do końca września zostaną opłacone przez aplikację lub elektroniczny pobór opłat A4Go, mogą zwiększyć pulę dofinansowania dla schronisk. Wystarczy przybić wirtualną łapę - zarejestrować się na stronie www.automatycznaA4.pl. Im więcej zebranych łap, czyli przejazdów z płatnościami automatycznymi, tym większe wsparcie, celem jest przekazanie po 10 000 PLN na rzecz Miejskiego Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Katowicach oraz Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt
w Krakowie.

- Po  zrealizowanej kilka lat temu kampanii społecznej Gra o psieżycie, poruszającej problem porzucania psów przy drogach, kolejny raz angażujemy się w działanie, które ma poprawić los zwierząt. Każda rejestracja na stronie akcji powiększa pulę wsparcia dla schronisk i jest wartością dodaną do wygody, jaką płatności automatyczne niosą ze sobą dla ich użytkowników. Wybór beneficjentów naszego wsparcia jest nieprzypadkowy, to schroniska opiekujące się bezdomnymi zwierzętami w miastach, które łączy nasza autostrada - mówi Rafał Czechowski, rzecznik prasowy Stalexportu Autostrady Małopolskiej.

Łączna liczba subskrypcji zaangażowanych w kampanię Youtuberów to 1,6 mln.
Twórcy vloga PodróżoVanie przemierzają Europę i mieszkają we własnoręcznie zbudowanym campervanie. Autorzy kanału Urbex History zwiedzają i filmują opuszczone miejsca, czasem tajne lub niedostępne. Kamil in Travel relacjonuje podróże i spotkania z dzikimi zwierzętami. Podczas swoich wrześniowych wypraw odkrywają zalety podróżowania autostradą A4 Katowice-Kraków z płatnościami automatycznymi. Ich filmy zachęcające do udziału w akcji Stalexportu na rzecz schronisk można zobaczyć pod poniższymi linkami:

Urbex History: https://www.youtube.com/watch?v=xrmKkzr2k3o

PodróżoVanie: https://www.youtube.com/watch?v=33HtylTc4Z4&t=189s

Kamil in Travel: https://www.youtube.com/watch?v=aPQ83-_uZpQ

Informacje o SAM S.A.

Stalexport Autostrada Małopolska S.A. zarządza 60-kilometrowym odcinkiem autostrady A4 pomiędzy Katowicami a Krakowem. Jest to pierwsza pełnowartościowa tego typu droga w Polsce, wybudowana w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego, jako inwestycja typu brownfield - na bazie drogi powstałej w latach 70. i 80. Stalexport Autostrada Małopolska S.A. uzyskała koncesję na jej przystosowanie do wymogów autostrady płatnej oraz eksploatację w 1997 roku. Wymagało to licznych inwestycji. Wszystkie projekty inwestycyjne, a także bieżące utrzymanie pasa drogowego finansowane są z przychodów z tytułu poboru opłat za przejazd odcinkiem koncesyjnym oraz kredytów pozyskanych z międzynarodowego konsorcjum bankowego. Projekt realizowany przez Stalexport Autostrada Małopolska S.A., w odróżnieniu od innych koncesji na zarządzanie autostradami płatnymi, nie obciąża Skarbu Państwa żadnymi zobowiązaniami. Spółka nie korzysta z żadnych dotacji, czy też gwarancji Skarbu Państwa.

Dodatkowych informacji udzieli:

Rzecznik prasowy SAM S.A.
tel. 601 063 200