KARTY PALIWOWE DKV AKCEPTOWANE NA A4 KATOWICE-KRAKÓW

18 01 2016 #Komunikaty prasowe

Stalexport Autostrada Małopolska S.A. (SAM S.A.) sukcesywnie zwiększa liczbę kart flotowych i paliwowych, którymi można dokonywać płatności za przejazd koncesyjnym odcinkiem A4 Katowice-Kraków. Od 18 stycznia od godz. 11.00 kierowcy przejeżdżający przez Place Poboru Opłat w Mysłowicach i w Balicach, mogą dokonywać płatności przy użyciu kart paliwowych marki DKV. Na bramkach autostradowych oraz stacjach paliw akceptowane są również karty flotowe i paliwowe marek PKN Orlen, Routex, UTA, a także euroShell.

Karty DKV akceptowane są na płatnych odcinkach dróg w Polsce: na autostradach A1, A2 i A4 oraz na wybranych odcinkach objętych systemem viaTOLL. Honoruje je blisko 4000 stacji benzynowych w Polsce, m.in. sieci PKN Orlen, Shell, Statoil, Jet, BP i Lotos oraz warsztaty naprawcze, w tym MAN, Scania, Volvo i Renault. DKV oferuje szeroki zakres usług dodanych do karty paliwowej, jak zwrot VAT, narzędzia online, zakupy na stacjach, czy doradztwo w zakresie prowadzenia przewozów.

Kartami flotowymi i paliwowymi można posługiwać się na bramkach A4 Katowice-Kraków od początku lutego ubiegłego roku. Obecnie na Placach Poboru Opłat w Mysłowicach oraz Balicach kierowcy mogą dokonywać płatności kartami marek DKV, euroShell, PKN Orlen (Flota oraz Open Drive), UTA, jak również Routex. Karty euroShell akceptowane są na stacjach benzynowych marki, podobnie karty Orlen (stacje zlokalizowane na terenie Miejsc Obsługi Podróżnych przy koncesyjnym odcinku A4), które dodatkowo umożliwiają płatność na stacjach Bliska. Karty Routex przyjmowane są na stacjach: Aral, BP, Eni oraz Statoil. Kartami UTA można posłużyć się w Polsce na stacjach wszystkich koncernów paliwowych: Shell, Statoil, BP, Lukoil, Lotos, Moya, Optima, Orlen, Bliska oraz Arge.

– W tej chwili około 14% transakcji na bramkach odbywa się przy użyciu kart paliwowych i flotowych. Te formy płatności są bardziej popularne wśród kierowców samochodów osobowych niż ciężarowych. Zielone światło dla kart DKV zapewne zwiększy ten odsetek, zwłaszcza, że jest to wygodniejsza od tradycyjnej metoda rozliczania się za przejazd autostradą – mówi Rafał Czechowski, rzecznik prasowy Stalexport Autostrada Małopolska S.A.

Możliwość dokonywania płatności kartami flotowymi i paliwowymi to efekt przeprowadzonej wymiany urządzeń poboru opłat, stanowiącej część kompleksowego programu zwiększenia przepustowości Placów Poboru Opłat realizowanego przez SAM S.A. Z początkiem stycznia br., w jego ramach ruszyła elektroniczna, bezgotówkowa forma płatności przy użyciu zbliżeniowej KartA4. Karta ta, dedykowana w szczególności kierowcom regularnie podróżującym tym odcinkiem autostrady, zastąpiła dotychczas funkcjonujące abonamenty.

Informacje o SAM S.A.

Stalexport Autostrada Małopolska S.A. zarządza 60-kilometrowym odcinkiem autostrady A4 pomiędzy Katowicami a Krakowem. Jest to pierwsza pełnowartościowa tego typu droga
w Polsce, wybudowana w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego, jako inwestycja typu brownfield – na bazie drogi powstałej w latach 70. i 80. Stalexport Autostrada Małopolska S.A. uzyskał koncesję na jej przystosowanie do wymogów autostrady płatnej oraz eksploatację
w 1997 roku. Wymagało to licznych inwestycji. Wszystkie projekty inwestycyjne, a także bieżące utrzymanie pasa drogowego finansowane są z przychodów z tytułu poboru opłat za przejazd odcinkiem koncesyjnym oraz kredytów pozyskanych z międzynarodowego konsorcjum bankowego. Projekt realizowany przez Stalexport Autostrada Małopolska S.A., w odróżnieniu od innych koncesji na zarządzanie autostradami płatnymi, nie obciąża Skarbu Państwa żadnymi zobowiązaniami. Spółka nie korzysta z żadnych dotacji, czy też gwarancji Skarbu Państwa.

Dodatkowych informacji udzieli:

Rafał Czechowski - Rzecznik Prasowy SAM S.A.
e-mail: WYŚLIJ WIADOMOŚĆ
tel. 601063200