WYMIANA FRAGMENTU NAWIERZCHNI JEZDNI NA A4 KATOWICE-KRAKÓW

10 06 2015 #Komunikaty prasowe

Dzisiaj około godziny 18 na bezpłatnym fragmencie koncesyjnego odcinka autostrady A4 Katowice-Kraków rozpoczną się prace związane z wymianą nawierzchni jezdni na odcinku ponad 3 km. Prace będą prowadzone pomiędzy węzłami Murckowska (skrzyżowanie A4 z drogą krajową nr 86) i Mysłowice, na jezdni w kierunku Krakowa. Na czas trwania prac wprowadzone zostaną tymczasowe zmiany w organizacji ruchu. Zakończenie robót zaplanowano na 30 czerwca br.

– Na bezpłatnym odcinku autostrady, w okolicy Węzła Murckowska, natężenie ruch pojazdów w szczytowych momentach bywa nawet trzykrotnie większe, niż na pozostałej części koncesyjnego odcinka autostrady A4. Po około dziewięciu latach tak intensywnej eksploatacji tego fragmentu, nawierzchnia jezdni wymaga wymiany – mówi Rafał Czechowski, rzecznik prasowy Stalexport Autostrada Małopolska S.A.

W związku z planowanymi pracami zostaną wprowadzone zmiany w organizacji ruchu:

•  pojazdy podróżujące w kierunku Katowic będą poruszać się dwoma zwężonymi pasami, na których będzie obowiązywało ograniczenie prędkości do 80 km/h,
  • pojazdy jadące autostradą A4 w kierunku Krakowa będą poruszać się jednym pasem ruchu, przekierowanym na przeciwległą jezdnię. W miejscu zwężenia jezdni (z dwóch pasów do jednego) zostanie wprowadzone ograniczenie prędkości do 60 km/h, natomiast na całej długości zwężonego odcinka będzie obowiązywało ograniczenie do 80 km/h,
  • pojazdy zjeżdżające z DK 86 na Węźle Murckowska i jadące w kierunku Krakowa będą poruszały się jednym, lewym lub prawym (naprzemiennie, w zależności od postępu prac) pasem ruchu, przy ograniczeniu prędkości do 80 km/h.

O zmianach w organizacji ruchu Stalexport Autostrada Małopolska S.A. na bieżąco informuje kierowców na stronie internetowej (www.autostrada-a4.pl) oraz w serwisie Twitter (www.twitter.com/A4KatKra). Wszelkie prace związane z wymianą nawierzchni zostaną tak przeprowadzone, aby ich skutki były jak najmniej odczuwalne dla użytkowników autostrady.

Informacje o Stalexport Autostrada Małopolska S.A. (SAM S.A.)

Stalexport Autostrada Małopolska S.A. zarządza 60-kilometrowym odcinkiem autostrady A4 pomiędzy Katowicami a Krakowem. Jest to pierwsza tego typu droga w Polsce, wybudowana w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego, jako inwestycja typu brownfield – na bazie drogi powstałej w latach 70. i 80. Koncesja na przystosowanie drogi do wymogów autostrady płatnej oraz eksploatację została przyznana 1997 roku. Wykonanie zobowiązań koncesyjnych wymaga realizacji licznych inwestycji. Wszystkie projekty inwestycyjne, a także bieżące utrzymanie pasa drogowego finansowane są z przychodów z tytułu poboru opłat za przejazd odcinkiem koncesyjnym oraz kredytów pozyskanych od międzynarodowego konsorcjum bankowego. Projekt realizowany przez Stalexport Autostrada Małopolska S.A., w odróżnieniu od innych koncesji na zarządzanie autostradami płatnymi, nie obciąża Skarbu Państwa żadnymi zobowiązaniami. Spółka nie otrzymuje od Skarbu Państwa tzw. opłat za dostępność. Spółka nie korzysta z żadnych dotacji, subwencji, czy też gwarancji Skarbu Państwa.

dodatkowych informacji udzieli:
Rzecznik Prasowy SAM S.A.
tel. 601063200