TRWAJĄ PRACE PRZY WYMIANIE FRAGMENTÓW NAWIERZCHNI JEZDNI NA A4 KATOWICE-KRAKÓW

8 10 2014 #Komunikaty prasowe

Na autostradzie A4 Katowice-Kraków trwają prace przy wymianie nawierzchni części jezdni w województwie małopolskim. Prace prowadzone są na dwóch odcinkach autostrady w kierunku Krakowa, o długości dwóch i czterech kilometrów. Na czas trwania prac wprowadzono tymczasowe zmiany w organizacji ruchu. Nawierzchnia zostanie wyremontowana do końca października br.

– Jakość infrastruktury autostradowej jest dla koncesjonariusza kwestią kluczową, gdyż bezpośrednio wpływa na bezpieczeństwo jazdy. Po dziesięciu latach użytkowania fragmentów jezdni A4 Katowice-Kraków, na których obecnie prowadzone są prace, nawierzchnia wymaga wymiany – mówi Rafał Czechowski, rzecznik prasowy Stalexport Autostrada Małopolska S.A.
W związku z wymianą nawierzchni jezdni na kilku odcinkach autostrady A4 Katowice-Kraków wprowadzono zmiany w organizacji ruchu:

• od wieczora 8 października do popołudnia 9 października, od 390+400 km do 392+150 km (ok. 10 km od Balic), na obu jezdniach występować będzie lewostronne zawężenie jezdni. Ruch będzie się odbywał jednym pasem ruchu na obu jezdniach.
  • od 9 do 18 października, od 390+400 km do 392+150 km, na obu jezdniach występować będzie lewostronne zawężenie jezdni. Ruch będzie się odbywał dwoma zawężonymi pasami jezdni.
  • do 10 października, od 372+350 km do 376+250 km (okolice Chrzanowa), na obu jezdniach występować będzie lewostronne zawężenie jezdni. Ruch będzie się odbywał dwoma zawężonymi pasami jezdni.
  • od 10 do 12 października (godzin wieczornych), od km 372+350 do km 376+250, na obu jezdniach występować będzie lewostronne zawężenie jezdni. Ruch będzie się odbywał jednym pasem ruchu na obu jezdniach.

O zmianach w organizacji ruchu Stalexport Autostrada Małopolska SA na bieżąco informuje kierowców na stronie internetowej oraz w serwisie Twitter. Wszelkie prace związane z wymianą nawierzchni zostaną tak przeprowadzone, aby ich skutki były jak najmniej odczuwalne dla użytkowników autostrady.
O SAM SA
Stalexport Autostrada Małopolska S.A. zarządza 60-kilometrowym odcinkiem autostrady A4 pomiędzy Katowicami a Krakowem. Jest to pierwsza pełnowartościowa tego typu droga w Polsce, wybudowana w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego, jako inwestycja typu brownfield – na bazie drogi powstałej w latach 70. i 80. Stalexport Autostrada Małopolska S.A. uzyskał koncesję na jej przystosowanie do wymogów autostrady płatnej oraz eksploatację w 1997 roku. Wymagało to licznych inwestycji. Wszystkie projekty inwestycyjne, a także bieżące utrzymanie pasa drogowego finansowane są z przychodów z tytułu poboru opłat za przejazd odcinkiem koncesyjnym oraz kredytów pozyskanych z międzynarodowego konsorcjum bankowego. Projekt realizowany przez Stalexport Autostrada Małopolska S.A., w odróżnieniu od innych koncesji na zarządzanie autostradami płatnymi, nie obciąża Skarbu Państwa żadnymi zobowiązaniami.Spółkanie korzysta z żadnych dotacji, czy też gwarancji Skarbu Państwa.

Rzecznik Prasowy SAM SA
tel. 601063200